Μερικές σκέψεις για την Υγεία και την Περίθαλψη στην Ικαρία μετά από μια τηλεφωνική κουβέντα με εναν εργαζόμενο (τον Ιατρό Σωτήρη Δρούλια)

Αγαπητοί συμπατριώτες και φίλοι της Ικαρίας, τον τελευταίο καιρό το νησί μας δοκιμάζεται από δύο τεράστια θέματα, της υγείας και της περίθαλψης, ιδιαίτερα εκείνων των ατόμων, της τρίτης ηλικίας, που την έχουν περισσότερο απ’ όλους μας ανάγκη. Και μιλάμε για το Νοσοκομείο Ικαρίας και την επίσχεση εργασίας που ξεκίνησε στις 18/5/2011 και συνεχίζεται, καθώς επίσης και το πρόβλημα του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Ικαρίας και την κατάληψη που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι με αιτήματα να μην κλείσει το Γηροκομείο και να μην χάσει τη δουλειά του κανένας εργαζόμενος.

Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή κι ένα- ένα ξεχωριστά. Στο χώρο της υγείας του νησιού μας τα προβλήματα είναι πολλά, το γνωρίζουμε οι περισσότεροι, μα το αποκορύφωμα που οδήγησε τους εργαζόμενους στην επίσχεση εργασίας είναι η καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων, τόσο του ιατρικού προσωπικού, όσο και του μη ιατρικού προσωπικού που εργάζεται στο Νοσοκομείο Ικαρίας. Μπορεί η χώρα μας να περνάει όπως και άλλες χώρες μεγάλη οικονομική κρίση, αλλά να υπάρχουν εργαζόμενοι που να έχουν να πληρωθούν δεδουλευμένα από κανονική και πρόσθετη εργασία (υπερωρίες, νυκτερινά, πρόσθετες εφημερίες κλπ.) από τον Δεκέμβρη του 2010?..ναι.. ναι καλά διαβάσατε τον Δεκέμβρη του 2010, ε αυτό ξεπερνάει τα όρια αντοχής των ανθρώπων αυτών και έχουν δίκιο. Τους προσδιορίζουν δε, για μεν το ιατρικό προσωπικό ότι μια από αυτές τις μέρες θα τους δοθεί ένα μέρος των οφειλομένων, για δε το μη ιατρικό προσωπικό (εδώ γελάνε πικρόχολα) προσδιόρισαν και ημερομηνία πληρωμής, πάλι μέρους των οφειλομένων στις 13 Ιουνίου 2011. Και ας μην βιαστεί να πει κάποιος ότι αυτά έχουν κοπεί και δεν πληρώνονται, γιατί το ξαναλέω μιλάμε για δεδουλευμένα και όχι πλασματικά, που σημαίνει ότι κάποιος Διοικητής ή όποιος άλλος Προϊστάμενος Υγειονομικής Υπηρεσίας έδωσε εντολή να γίνουν, γιατί σίγουρα θα υπήρχαν ανάγκες στο Νοσοκομείο μας.

Τους εργαζόμενους αυτούς, οικογενειάρχες οι περισσότεροι, τους ρώτησε κανείς πώς αντιμετωπίζουν τις ανάγκες του σπιτιού τους πέντε μήνες απλήρωτοι; Δηλαδή όσοι είναι από την Ικαρία και έχουν το δικό τους σπίτι, το δικό τους κτήμα, την δικιά τους ζωική και αγροτική μικροπαραγωγή των απαραιτήτων, ας πούμε ότι η κατάσταση είναι κάπως υποφερτή για λίγο καιρό, για τους υπολοίπους τι γίνεται;; Εδώ βέβαια υπάρχουν για όλους οι ανάγκες των παιδιών τους (σχολεία, φροντιστήρια, προσωπικά του έξοδα κλπ.), μήπως αναρωτήθηκε κανείς υπεύθυνος -ανεύθυνος πως θα τα βγάλουν πέρα αυτοί οι εργαζόμενοι;; Ναι ξέρω θα μου πείτε, εδώ όλοι οι εργαζόμενοι περνάνε την ίδια κρίση, δεν αντιλέγω, αλλά μήπως η περίπτωση είναι ειδική, όταν θέλουμε αν ο μη γένοιτο πάθουμε κάτι, να έχουμε και τον γιατρό και το Νοσοκομείο στο νησί μας για την πρωτογενή άμεση περίθαλψη;; Αν αυτοί οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι, για πόσο καιρό ακόμα, αναρωτιέμαι αν θα συνεχίσουμε να έχουμε αυτά, τα λίγα έστω, αλλά βασικά στον χώρο της υγείας.

Γιατί υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος που …κυκλοφορεί ευρύτατα τελευταία για τον Καλλικράτη στον χώρο της υγείας. Μπορεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, δια στόματος Υπουργού, να διαβεβαιώνουν ότι οι συγχωνεύσεις Νοσοκομείων και άλλων Υγειονομικών υπηρεσιών, που άρχισαν να γίνονται στα μεγάλα αστικά κέντρα, δεν θα ισχύσουν σε νησιωτικούς νομούς, πόσο μάλλον στην Ικαρία, που η γεωγραφική ιδιομορφία του νησιού δεν επιτρέπει τέτοιου είδους συγχωνεύσεις, αλλά κανείς δεν ξέρει αν αύριο, ακόμα και αυτή η ισχυρή υπουργική διαβεβαίωση δεν ανατραπεί. Υπάρχει κι εκείνη η δήλωση του κ. Βουλευτή μας στην Βουλή τον περασμένο χειμώνα ότι κοστίζει λιγότερο η μεταφορά ασθενούς της Ικαρίας στη Σάμο η με αερομεταφορά στην Αθήνα, παρά να συντηρούνται υγειονομικές υπηρεσίες στο νησί που ..κοστίζουν!!! Μήπως κ. Βαρδίκο κάτι σας ξέφυγε;; Να το λέτε κι εσείς που έχετε οργώσει το νησί με τις περιοδείες σας και έχετε δει την κατάσταση που επικρατεί, δεν νομίζω ότι σας τιμά απέναντι στον Ικαριώτη ψηφοφόρο σας ή μη. Εύχομαι να έχω καταλάβει λάθος γιατί αν έγινε κάτι τέτοιο, περιμένω μια απάντηση σας. Και τελειώνω ευθυμώντας (και πάλι πικρόχολα δυστυχώς). Γνωρίζετε ίσως για το »θέμα του ασθενοφόρου ειδικών περιοχών» (4Χ4) που ήταν να έλθει στη Ικαρία και …βρέθηκε στη Σάμο, αλλά αυτό που ήλθε τελικά ήταν «ολοκαίνουργιο» όπως λένε και οι υπεύθυνοι του ΕΚΑΒ Ικαρίας, με μια …μικρή λεπτομέρεια, ότι και τα χιλιόμετρα του και η εν γένει κατάσταση του ήταν χειρότερη από το ήδη υπάρχον ασθενοφόρο στο νησί. Ναι και σ αυτό το σημείο μας απέδειξαν πόσο πολύ υπολογίζουν την Ικαρία και στο θέμα της Υγείας, αλλά μάλλον δεν κατάλαβαν κάτι, ότι οι Ικαριώτες δεν θα συνεχίσουν να τους «χαϊδεύουν»!!! Ας μην τολμήσουν να σκεφτούν τι «χάδια» τους περιμένουν τα επόμενα χρόνια, γιατί οι πατριώτες μου αργούν λίγο αλλά δεν ξεχνούν τους.. «ευεργέτες τους».

Συνεχίζοντας την κουβέντα μας με τον κ. Δρούλια ήλθε και το θέμα του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου. Έχουν γραφτεί πολλά αυτές τις μέρες, δεν σκοπεύω να ξαναπώ τα ίδια. Θα σταθώ μόνο στο τελευταίο που έγινε μετά το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο και τις αποφάσεις που πήρε, αποφάσεις που εν μέρει ηρέμησαν τους εργαζόμενους και ίσως τελικά δώσουν μια οριστική λύση στο θέμα, επ’ ωφελεία των παππούδων μας, τροφίμων του Ιδρύματος. Έχουμε αποδείξει εμείς οι Ικαριώτες και όχι άδικα, ότι τα ηλικιωμένα άτομα των οικογενειών μας δεν τα εγκαταλείπουμε στην τύχη τους, και ότι ζουν συνήθως μαζί μας, κοντά στις οικογένειες μας.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις ηλικιωμένων ατόμων, που για διάφορους λόγους έμειναν  μόνοι τους στη ζωή, χωρίς κανένα δικό τους άνθρωπο, είτε οι συγγενείς τους αναγκάστηκαν να ζουν μακριά τους, αλλά και σ’ αυτή την περίπτωση πάλι έμειναν μόνα τους επάνω στο νησί. Αυτοί είναι οι τρόφιμοι του Γηροκομείου Ικαρίας και δεν ζητούν τίποτε άλλο από μια οργανωμένη πολιτεία, απλά μια αξιοπρεπή διαβίωση στο τελευταίο στάδιο της ζωής τους. Αν προέκυψαν προβλήματα στη λειτουργία του Γηροκομείου, αν υπάρχει ή όχι ασφάλεια στις υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις, αν οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να εργάζονται και τέλος αν θα προσληφθεί και επί πλέον ειδικευμένο προσωπικό, είναι θέματα που η μικτή επιτροπή που συγκροτήθηκε στο νησί θα δώσει λύσεις, είμαι σίγουρος γι αυτό.

Εδώ τελειώνοντας τις σκέψεις μου θέλω να ευχαριστήσω τον Ιατρό Σωτήρη Δρούλια, που η συνομιλία μαζί του μου έδωσε αφορμή να γράψω αυτό το άρθρο και να τον διαβεβαιώσω, τόσο αυτόν όσο και τους άλλους εργαζόμενους, ότι η Ικαριακή Ραδιοφωνία θα είναι πάντοτε δίπλα τους στα δίκαια αιτήματα τους.

Σωτήρης Πολίτης

Υπεύθυνος Ικαριακής Ραδιοφωνίας

Αναδημοσίευση από: ikariaki.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s