Δελτίο Τύπου 31 Μαϊου 2011- Επίσκεψη Υποδιοικητή 2ης ΥΠΕ και του Βουλευτή Σάμου στο ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας

 Η αλαζονεία από μόνη της είναι εμπόδιο για κάθε είδους συνεννόηση μεταξύ δύο πλευρών. Όταν όμως συνδυάζεται με προσβολές και ύβρεις προς τους γιατρούς και το προσωπικό, σε μια προσπάθεια να στοχοποιηθούν και να αισθανθούν ενοχικά για την κατάρρευση του ΕΣΥ, τότε όχι μόνο διάλογος δεν μπορεί να γίνει, αλλά ουσιαστικά πέφτουν οι μάσκες και αποκαλύπτεται το πρόσωπο κάτω από τη μάσκα.

Τελικά, σε αυτή την κοινωνία, οι μόνοι τίμιοι που υπάρχουν είναι η κυβέρνηση, ο Λοβέρδος και υπάλληλοι σαν τον κο Ζώτο, οι οποίοι ως νέοι Ζορό της κάθαρσης παίρνουν από μόνοι τους το δικαίωμα να μιλούν επί παντός επιστητού, αν και άσχετοι με το αντικείμενο και ειδικότερα επί θεμάτων υγείας. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι:

 • Για άλλη μια φορά, ο κος Ζώτος επέλεξε να εμφανιστεί στα ξαφνικά και απροειδοποίητα, προφανώς για να αποφύγει δυσάρεστες εκπλήξεις, αλλά και για να μη μας αφήσει κανένα περιθώριο προετοιμασίας για τη συνάντηση.
 • Μίλαγε για τα λεφτά του δημοσίου, λες και τα βγάζει από την τσέπη του, χύνοντας τόνους δακρύων για τις σπατάλες και το πάρτυ στην υγεία, παριστάνοντας τον εγγυητή της διαφάνειας.
 • Κατά τον κο Ζώτο, «αν κάθε ένας από τους 100.000 υγειονομικούς κλέβει κάθε μέρα 1 ευρώ σε υλικά, τότε έχουμε κάθε μέρα 100.000 ευρώ ζημιά για το δημόσιο»!!!
 • Ο κος Ζώτος όμως είναι ασταμάτητος στην αποστολή του να πατάξει την σπατάλη. Θαυμάστε: «πρέπει να σταματήσει το καθεστώς να έχουν οι γιατροί υλικό σε στοκ στα ιατρεία τους, γιατί …το κλέβουν. Παίρνουν τα γάντια στο σπίτι τους για να πλένουν τα πιάτα τους..»!!!
 • Η Ικαρία δεν δικαιούται κατά τον κο Ζώτο αξονικό τομογράφο, μιας και όπως αποδεικνύουν οι στατιστικές του, οι περισσότεροι που διακομίστηκαν για αξονική, εκ των υστέρων αποδείχτηκε πως δεν την είχαν ανάγκη!!!
 • Επανέλαβε κατά τα πρότυπα του αφεντικού του, ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις υλικών στα νοσοκομεία!

Του απαντάμε:

 • Τα λεφτά του δημοσίου είναι προϊόν κρατήσεων και εισφορών των ελλήνων εργαζομένων και φορολογούμενων, όχι δικά σας. Δεν είδαμε κανέναν Ζώτο ή Βαρδίκο να προτάσσει τα στήθη του, όταν με αποφάσεις υπουργών του ΠΑΣΟΚ στηνόταν το πάρτυ των απευθείας αναθέσεων στις προμήθειες, πράγμα που ακόμη και τώρα που μιλάμε συνεχίζεται. Που ήταν όλοι αυτοί κρυμμένοι, όταν τα λεφτά του δημοσίου τα έπαιζαν στο χρηματιστήριο ή τα κατασπαταλούσαν στις ντοπέ ολυμπιάδες; Ας αφήσουν λοιπόν τα κροκοδείλια δάκρυα για τις σπατάλες, ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ.
 • Οι υγειονομικοί δεν είναι στο σύνολό τους κλέφτες, όπως θέλετε και σας συμφέρει να τους εμφανίζετε, ούτε ευθύνονται για τα ελλείμματα. Είναι εργαζόμενοι με αξιοπρέπεια και ευσυνειδησία, οι οποίοι δίνουν καθημερινά τη μάχη όχι μόνο με την αρρώστια, αλλά και με τις πολιτικές εγκατάλειψης και υποβάθμισης που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια στην υγεία. Λίγο σεβασμό λοιπόν κε Ζώτο, δεν είμαστε απατεώνες.
 • Αλήθεια, τι έχετε να πείτε για τα 6 εκατ. Ευρώ που κατασπαταλήθηκαν για τους υγειονομικούς χάρτες καθώς και τις ψιλοαναθεσούλες χιλιάδων ευρώ στους σοφούς των συγχωνεύσεων;
 • Τα υλικά πρέπει ή όχι να υπάρχουν στα ιατρεία; Δεν είμαστε υπέρ της σπατάλης, αλλά δεν είμαστε και υπέρ των ελλείψεων που παρατηρούν όλοι πανελλαδικά στα νοσοκομεία και μόνο εσείς δεν θέλετε να βλέπετε, υποτιμώντας την νοημοσύνη μας.
 • Δεν έχετε το επιστημονικό υπόβαθρο να ομιλείτε ως γιατρός για  ζητήματα όπως είναι ο αξονικός τομογράφος σε απομακρυσμένες περιοχές σαν την Ικαρία, γιατί πολύ απλά δεν είστε γιατρός. Δεν έχετε νιώσει ποτέ ούτε τα άγχη μας, ούτε τις αγωνίες μας. Δεν ξέρετε πως είναι να χάνεται μια ανθρώπινη ζωή μπροστά στα μάτια σου. Η υγεία κύριοι δεν μπορεί να σχεδιάζεται κατ’ αποκλειστικότητα με κριτήρια κόστους, παρά με κριτήρια αναγκών. Η πραγματικότητα λέει πως στο 1ο 3μηνο του 2011 έγιναν 4 διακομιδές ασθενών για έλεγχο με αξονική τομογραφία, ενώ 10άδες είναι οι συμπατριώτες μας στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία που χρήζουν, για διάφορους λόγους, αξονικό. Όλοι αυτοί πρέπει να πληρώνουν από την ήδη αφαιμαγμένη τσέπη τους ταξίδια σε Σάμο ή Αθήνα για να εξεταστούν. Αν κάτσετε και υπολογίσετε το κόστος των διακομιδών και τα έξοδα των ασθενών και των συγγενών τους της τελευταίας 10ετίας που έγιναν λόγω έλλειψης αξονικού, σίγουρα θα κοστίζουν πολύ περισσότερο από την αγορά ενός τέτοιου μηχανήματος. Από την άλλη, θέλει περισσό θράσος να υποστηρίζετε πως εκ των υστέρων αποδείχτηκε ότι οι περισσότερες διακομιδές που έγιναν λόγω έλλειψης αξονικού δεν έπρεπε να γίνουν. Μετά από αυτό, κρίνουμε σκόπιμο να παίρνετε εσείς και το υπουργείο την επιστημονική και νομική ευθύνη για το εάν κάποιο έκτακτο περιστατικό χρήζει ή όχι αξονικό, αφού θεωρείτε εμμέσως πλην σαφώς πως είμαστε άχρηστοι. Όχι τίποτε άλλο, αλλά για να ξέρουν οι συγγενείς ποιον να ξυλοφορτώσουν.
 • Τι έχετε να πείτε για ψυχιατρικούς και ενδοκρινολογικούς ασθενείς, τοξικομανείς, νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς και τόσους άλλους συμπατριώτες μας, οι οποίοι είτε μένουν αβοήθητοι, είτε μετατρέπονται σε υγειονομικούς τουρίστες; Οι δικοί σας υγειονομικοί χάρτες αποδεικνύουν άλλωστε πως το 30-40% των ασθενών της περιφέρειας αντιμετωπίζονται από τα νοσοκομεία των μεγάλων πόλεων. Αυτό δεν σας λέει κάτι;

Όσον αφορά για τα υπόλοιπα που συζητήθηκαν με τον κο Ζώτο:

1.      Οι οφειλές δεδουλευμένων υπερωριών από Δεκέμβρη του 2010 έως και Μάρτη 2011 (γίνεται προσπάθεια και για τον Απρίλη του 2011) θα καταβληθούν έως τις 10 Ιουνίου του 2011. Από ημερομηνίες πάντως καλά πάμε, λεφτά είναι που δεν βλέπουμε…

2.     Θα τηρηθεί αυστηρά το 5 προς 1 και θα έρθουν εντός 2-3 εβδομάδων 1 γυναικολόγος για το νοσοκομείο και 1 γενικός γιατρός για το ΚΥ Ευδήλου. Για τις άλλες ελλείψεις (μονήρης ή διπλές θέσεις γιατρών, λοιπό προσωπικό) προκρίνονται οι συμβάσεις και οι επικουρικοί με τροπολογίες που θα ψηφιστούν, ενώ για τμήματα όπως τα πλυντήρια ή η κουζίνα προκρίνεται η ιδιωτικοποίησή τους. Επειδή όμως οι επικουρικοί, οι πρόσθετες υπερωρίες και λοιποί συμβασιούχοι πληρώνονται με λεφτά του νοσοκομείου και της 2ης ΥΠΕ και όχι από τον προϋπολογισμό του υπουργείου, ας μας απαντηθεί το εξής: αληθεύει το ότι η μη καταβολή του 1% επί των εισπράξεων του νοσοκομείου Ικαρίας στη 2Η ΥΠΕ για το 2009 και το 2010, κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα επικουρικούς και πρόσθετες αμοιβές; Πέραν όμως τούτου, όλα εξαρτώνται ούτως ή άλλως από την γενικότερη οικονομική συγκυρία, γεγονός που δεν αρνήθηκε ούτε ο κος Ζώτος.

3.     Μας διαβεβαιώθηκε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση κλεισίματος ή συγχώνευσης για το ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας. Βέβαια, πέραν της γενικής οικονομικής κατάστασης που αναφέρθηκε πιο πάνω, το θέμα της διοικητικής συγχώνευσης στα νησιωτικά νοσοκομεία της περιφέρειάς μας παραμένει ανοιχτό, καθώς στην ιστοσελίδα του υπουργείου που μιλάει για τις συγχωνεύσεις στη 2η ΥΠΕ, ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΕΠ’ ΟΥΔΕΝΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΌΜΕΝΟ (βλέπε και ygeianet, 24-05-11, συγχωνεύσεις 2ης ΥΠΕ).

4.     Δεν συζητήθηκε λόγω της έντασης που επικράτησε στην συνάντηση, ωστόσο ας μας απαντήσουν, τι εννοούν με τον όρο «ανάπτυξη ιατρικού τουρισμού», προκειμένου να βρεθούν κονδύλια για τα νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ;

5.     Τμήματα όπως πλυντήρια και κουζίνα βαίνουν προς ιδιωτικοποίηση.

6.     Το «υπερσύγχρονο» ακτινολογικό μηχάνημα που προορίζεται για το ΚΥ Ευδήλου είναι στην πραγματικότητα φορητό ακτινολογικό και όχι για καθημερινή εντατική χρήση, για το οποίο δεν υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος με τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Όσο για τον γιατρό ακτινολόγο που θα το λειτουργεί, θα εμφανιστεί από το 2013…

Αν λοιπόν έχεις τέτοιους σωτήρες, τι τους θες τους εχθρούς; Για εμάς τους υγειονομικούς τα πράγματα είναι απλά: μόνο οι αναγκαίες προσλήψεις και η απαραίτητη χρηματοδότηση μπορούν να εγγυηθούν την ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων. Τα μαγικά του υπουργείου, όπου με λιγότερα λεφτά και λιγότερους γιατρούς θα έχουμε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, τα θεωρούμε γελοιότητες. Το μνημόνιο είναι αυτό που επιβάλλει τις συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα και όχι η πρεμούρα της κυβέρνησης για δήθεν αναβάθμιση της υγείας.  ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΒΛΑΚΕΣ. Άλλωστε, η έλευση 2ου χειρουργού στο νοσοκομείο μας αποδεικνύει αυτό που λέμε: μόνο στο 1ο 3μηνο του 2011, έχουν γίνει τα μισά χειρουργεία από όσα έγιναν ολόκληρο το 2010! Μόνο οι προσλήψεις και ο εξοπλισμός μέσω γενναίας χρηματοδότησης της υγείας είναι εγγύηση αναβάθμισης.

Για αυτό, ο αγώνας μας για ΔΗΜΟΣΙΑ-ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ και ΠΡΟΝΟΙΑ είναι μονόδρομος και όχι το μνημόνιο. Όλοι στους δρόμους!!!

ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                            Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Δρούλιας Σωτήρης                                                       Χρυσαυγή Κούβδου

Advertisements

3 responses to “Δελτίο Τύπου 31 Μαϊου 2011- Επίσκεψη Υποδιοικητή 2ης ΥΠΕ και του Βουλευτή Σάμου στο ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας

 1. Παράθεμα: Ο παπάρας πήγε Ικαρία και άφησε τις «καλύτερες» εντυπώσεις

 2. Ως μητέρα που μεγαλώνω τα παιδιά μου στην Ικαρία, να υπενθυμίσω στον κ.Ζώτο ότι η Ικαρία είναι νησί και πολύ συχνά αποκλεινόμαστε λόγω καιρού. Έτσι η ίδια μας η ζωή κρέμεται από αυτούς τους ανθρώπους στο Νοσοκομείο. Και συχνά οι υπηρεσίες που μας προσφέρουν ξεπερνούν τα μέσα του ίδιου του Νοσοκομείου, χωρίς φακελάκια και συχνά απλήρωτοι. Ή μήπως ο κ.Ζώτος δε θεωρεί ότι έχουμε τα ίδια δικαιώματα με αυτόν στην Υγεία και τη ζωή;

 3. και σας ρωτάω κ.Ζώτο: εσείς τι θυσίες ή προσφορές έχετε κάνει για τους συνανθρώπους σας;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s