Συναινετική Περικοπή 1,35 δις ευρώ ανακοίνωσαν Λοβέρδος-Γιαννόπουλος

Σχεδόν πλήρης ήταν η ταύτιση των απόψεων του υπουργού Υγείας, Α. Λοβέρδου, και του υπεύθυνου του τομέα Υγείας της ΝΔ, Θ. Γιαννόπουλου σε συνέδριο που διοργάνωσαν οι Financial Times και είχε θέμα «το μέλλον της υγείας στην Ελλάδα.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμφωνούν πλήρως στην περικοπή 1,35 δις. από το χώρο της υγείας, συγκλίνουν στο ζήτημα των συγχωνεύσεων και του κλεισίματος νοσοκομείων με αποτέλεσμα να συνυπογράφουν την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, να λεηλατούν το εισόδημα των εργαζομένων στο χώρο της υγείας και να μετακυλύουν στους ασθενείς σημαντικά ποσά για φαρμακευτική δαπάνη, σε μια εποχή που οι τελευταίοι βλέπουν το εισόδημα τους να έχει μειωθεί δραστικά εξαιτίας του συνόλου των κυβερνητικών μέτρων.

Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας επανέλαβε τη «δέσμευση» του για άγριες περικοπές κατά 1,35 δισ. ευρώ το 2011 στον τομέα της Υγείας, και προανήγγειλε την ανακοίνωση του οριστικού σχεδίου για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων την 1η Ιουλίου.

Αυτός, ωστόσο, που ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τις επιπτώσεις που έχουν τα κυβερνητικά σχέδια στους μισθούς των εργαζομένων στο χώρο της υγείας και στην τσέπη των ασθενών ήταν ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ, Γ. Στουρνάρας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που παρουσίασε οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία θα χάσουν 460,6 εκατ. ευρώ απ’ τις περικοπές των μισθών, ενώ το υπουργείο σχεδιάζει να «εξοικονομήσει» από την εφαρμογή του πλαφόν του 1 προς 5 στις προσλήψεις επιπλέον 46,6 εκατ. ευρώ, διευρύνοντας τα ήδη σημαντικά κενά που υπάρχουν στο εθνικό σύστημα υγείας, ιδιαίτερα σε ότι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό.

Παράλληλα, η εφαρμογή αρνητικής λίστας φαρμάκων, που θα περιλαμβάνει χίλια και πλέον φάρμακα που δεν καλύπτονται απ’ τα Ταμεία, σε συνδυασμό με τη ρύθμιση των λεγόμενων Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων θα μετακυλήσουν από τις πλάτες του κράτους σε αυτές των ασθενών 152,9 εκατ. ευρώ.

Την ώρα που ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία θα κληθούν να πληρώσουν 46,6 εκατ. ευρώ στα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία, η αύξηση από 3 σε 5 ευρώ των εισιτηρίων θα επιβαρύνει περαιτέρω τους αρρώστους κατά 12,7 εκατ. ευρώ.

Τέλος, απ’ την εφαρμογή του «κλειστού ενοποιημένου νοσηλίου (DRGs)», θα υπάρξει μείωση των δαπανών στα νοσοκομεία κατά 12,5 εκατ. ευρώ, σε ένα μέτρο που λειτουργεί αφενός ως μέσο μείωσης των παροχών στα δημόσια νοσοκομεία και αφετέρου ως μία επιπλέον επιβάρυνση στα οικονομικά των ταμείων.

H τοποθέτηση του υπεύθυνου του τομέα Υγείας της Ν.Δ., Θ. Γιαννόπουλου, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας και προσφέρει τη συναίνεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα κυβερνητικά μέτρα απορρύθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας.

Όπως είπε ο Θ. Γιαννόπουλος, ο υπουργός Υγείας παίρνει πρωτοβουλίες με τις οποίες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπίπτει ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις διαφωνεί. Συμφώνησε με τις περικοπές κατά 1,35 δισ. ευρώ, σχολιάζοντας πως μπορούν να επιτευχθούν, επικαλούμενος παλιότερη δήλωση του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Αλ. Παπαδόπουλου, ότι το 40% των δαπανών Υγείας είναι περιττές.

Σε ότι αφορά τις συγχωνεύσεις ο Θ. Γιαννόπουλος μίλησε για κλείσιμο νοσοκομείων, αναφερόμενος σε κάποια μικρά όπως το Λοιμωδών και το «Αγία Ελένη», συμφώνησε στην διαδικασία συγχωνεύσεων των υπηρεσιών των νοσοκομείων, επισημαίνοντας, όμως, πως είναι αντίθετος στις συγχωνεύσεις κλινικών.

αναδημοσίευση από το iskra.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s