Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΚΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ

Με το υπάρχων μακροσκελές κείμενο, το οποίο συντάχθηκε με τη βοήθεια πολλών συναδέλφων, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους αρμόδιους φορείς, την τοπική κοινωνία και τα ΜΜΕ για τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στο Νοσοκομείο-ΚΥ Ικαρίας, αλλά και για τις θέσεις των εργαζομένων για το ζήτημα της υγειονομικής περίθαλψης στα νησιά μας.

Ιστορική αναδρομή

 Το ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας (Πανικάριο νοσοκομείο) χτίστηκε με προσωπική εργασία και χρήματα των Ικαριωτών του νησιού και της ομογένειας, προκειμένου οι κάτοικοι των νησιών μας να έχουν την περίθαλψη που δικαιούνταν αλλά που ωστόσο δεν τους την παρείχε το ελληνικό κράτος. Ολοκληρώθηκε το 1958 (έναρξη εργασιών 4η Αυγούστου 1957) και εγκαινιάστηκε το 1959. Έως το 1972 ανήκε στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (Ε.Ε.Σ.) ως παράρτημα του νοσοκομείου «Κοργιαλένειο-Μπενάκιο». Την περίοδο αυτή ιδρύθηκε το Επαρχιακό Τμήμα Ικαρίας του Ε.Ε.Σ. αποτελούμενο από το δήμαρχο Αγ. Κηρύκου, τον γυμνασιάρχη, τον διευθυντή του υποκαταστήματος της Ιονικής τράπεζας και 3 άλλα επιφανή μέλη της τοπικής κοινωνίας, το οποίο επιφορτίστηκε με την διοίκηση του νοσοκομείου και με την συγκέντρωση των απαραίτητων κονδυλίων. Το 1987 συνιστάται Κέντρο Υγείας Ικαρίας του νομού Σάμου, το οποίο συνενωμένο με το Πανικάριο αποτελούν το ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας. Το ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας αποτελεί έως το 1992 αποκεντρωμένη μονάδα του νοσοκομείου Σάμου και εν συνεχεία , με το υπ. Αρ. 151 ΠΔ (ΦΕΚ73/Α/1992), μετατρέπεται σε αυτοτελές ΝΠΔΔ. Καθ’ όλη την παραπάνω περίοδο μέχρι και τις ημέρες μας, οι Ικαριώτες συνέχιζαν και συνεχίζουν να στηρίζουν με οποιονδήποτε τρόπο την λειτουργία και επέκταση του νοσοκομείου.

Από τη στιγμή της διοικητικής του αυτοτέλειας και μετά, το νοσοκομείο ΜΑΣ άρχισε να αναπτύσσεται και να παρέχει ουσιαστικές υπηρεσίες και μόνο τότε. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το 1988, έτος κατά το οποίο το ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας ήταν παράρτημα του νοσοκομείου Σάμου, 1300 κάτοικοι κατέθεσαν υπόμνημα στην ελληνική βουλή, διαμαρτυρόμενοι για την ελλιπή λειτουργία του ιδρύματος, η οποία είχε κόστος σε ζωές. Τελικά, με αγώνες, άρχισε η εκ περιτροπής απόσπαση 6 ειδικοτήτων για προσωρινή κάλυψη των υγειονομικών αναγκών. Και τώρα, 24 χρόνια μετά, το ελληνικό κράτος ονομάζει πρόοδο την εκ νέου συγχώνευσή μας με το ΓΝ Σάμου, γυρνώντας μας πίσω στο χρόνο. Οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων θα καταργήσουν 50 νοσοκομεία της χώρας, μεταξύ των οποίων και το δικό μας, με ορατή πλέον την κατηφόρα της υποβάθμισής του σε κέντρο υγείας. Είναι μήπως τυχαία η αναφορά του ονόματος του νοσοκομείου μας στις επίσημες ιστοσελίδες της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ ως σκέτο  ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΙΚΑΡΙΑΣ; …

Πληθυσμιακά-τοπικά δεδομένα

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, το ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας εξυπηρετεί τις ανάγκες των 8410 Ικαριωτών και των 1450 κατοίκων του δήμου Φούρνων. Το άθλιο οδικό δίκτυο, οι σκόρπιοι και δυσπρόσιτοι οικισμοί και οι συχνές κακοκαιρίες με δεκάδες μέρες αποκλεισμών ετησίως, δυσχεραίνουν τις μεταφορές ασθενών τόσο εντός νησιού, όσο και μεταξύ του νησιού μας με Φούρνους-Θύμαινα-Σάμο. Το ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας απέχει από το ΚΥ Ευδήλου 40 χιλιόμετρα, με τη διαδρομή γεμάτη στροφές, κάκιστο οδικό δίκτυο και συχνές ομίχλες το χειμώνα.

Ανθρώπινο δυναμικό-Υπηρεσίες

 Α) Στο νοσοκομείο, η ιατρική υπηρεσία είναι διαρθρωμένη σε παθολογικό τομέα δυναμικότητας 20 κλινών, χειρουργικό τομέα 20 κλινών και εργαστηριακό τομέα. Ο χειρουργικός τομέας περιλαμβάνει χειρουργικό τμήμα, μαιευτικό-γυναικολογικό τμήμα, ορθοπεδικό τμήμα και αναισθησιολογικό τμήμα. Ο παθολογικός τομέας περιλαμβάνει 3 τμήματα (παθολογικό, καρδιολογικό, παιδιατρικό) και το εργαστηριακός άλλα 3 τμήματα (μικροβιολογικό, ακτινολογικό, φαρμακευτικό).  Με τις λιγοστές αλλά σημαντικές για τον τόπο μας προσλήψεις που έγιναν τα 2 τελευταία χρόνια, παρατηρήθηκε η ανάπτυξη μιας δυναμικής στο νοσοκομείο μας τόσο σε ιατρικές υπηρεσίες όσο και σε αποδοχή από την τοπική κοινωνία ( π.χ προληπτικός έλεγχος σε μαθητές σχολείων από γενικούς ιατρούς, Ω.Ρ.Λ, παιδίατρο, οδοντίατρο – Επισκέψεις ιατρών στο γηροκομείο 2 γενικών γιατρών και του φυσικοθεραπευτή – Μελέτη νοσηρότητας πληθυσμού στο Καταφύγι Ικαρίας, καταγραφή ομάδων ασθενών όπως νεφροπαθείς και ψυχιατρικοί). Παράλληλα αναπτύχθηκαν σε νέα βάση στο νοσοκομείο μας, εν μέσω συνταξιοδοτήσεων προσωπικού που υπερβαίνει τις πραγματοποιηθείσες προσλήψεις, τμήμα επειγόντων περιστατικών, χειρουργική κλινική και χειρουργείο. Και ενώ το 2010 έγιναν 48 χειρουργικές επεμβάσεις, η έλευση 2ου χειρούργου και 2ου γυναικολόγου αύξησε κατακόρυφα τον αριθμό τους στα επίπεδα των 89 χειρουργείων το 2011 και τα 32 στο 1ο 3μηνο του 2012. Στα αξιοσημείωτα είναι και η πραγματοποίηση των πρώτων 4 καισαρικών εδώ και 7 έτη, αλλά και η πραγματοποίηση-προγραμματισμός σε σταθερή βάση φυσιολογικών τοκετών. Έγιναν επίσης και ορθοπεδικές επεμβάσεις. Συστάθηκε τράπεζα αίματος για επείγουσες μεταγγίσεις οι οποίες μέχρι τώρα έχουν σώσει ανθρώπινες ζωές Ικαριωτών, ενώ η δωρεά μαστογράφου έδωσε το έναυσμα για μαστογραφίες, γλιτώνοντας τις γυναίκες των νησιών μας από ταξίδια στη Σάμο ή τα αστικά κέντρα. Παράλληλα, με την έλευση κατάλληλου ακτινολογικού μηχανήματος, γίνονται και πανωραμικές ακτινογραφίες. Οι 2 γενικοί γιατροί μετεκπαιδεύτηκαν στον σακχαρώδη διαβήτη, δίνοντας τη δυνατότητα στους διαβητικούς να εξετάζονται και να ρυθμίζονται στον τόπο τους. Τέλος, η μηχανοργάνωση των υπηρεσιών και ιδίως του φαρμακείου έθεσε τις βάσεις για μια σοβαρή και υπεύθυνη νοσοκομειακή μονάδα, ικανής να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των νησιών μας.

Συνολικά λοιπόν υπηρετούν 4 αγροτικοί (5 θέσεις  συνολικά), 2 γυναικολόγοι, 2 γενικοί γιατροί που εκτός των καθηκόντων τους στελεχώνουν το ΤΕΠ, 2 ακτινολόγοι, 2 μικροβιολόγοι, 2 χειρουργοί, 2 ορθοπεδικοί εκ των οποίων ο ένας ανήκει οργανικά στο ΚΥ Ευδήλου αλλά καλύπτει τις ανάγκες του νοσοκομείου, 2 ΩΡΛ (ο ένας επικουρικός), 3 παθολόγοι με τον έναν να απουσιάζει σε ετήσια εκπαιδευτική άδεια από τις αρχές του 2012, 1 καρδιολόγο, 1 αναισθησιολόγο που φέτος συνταξιοδοτείται με την άλλη θέση αναισθησιολόγου να παραμένει κενή, 1 παιδίατρο και 1 οδοντίατρο. Επίσης, υπηρετούν 2 φυσικοθεραπευτές, ενώ η θέση του φαρμακοποιού είναι κενή.

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι μονήρεις ειδικότητες λειτουργούν υπό καθεστώς ομηρίας με κάλυψη του νοσοκομείου σε ετήσια βάση 24 ώρες το 24ωρο (σε περίπτωση απουσίας τους καλύπτουν οι γενικοί γιατροί), ενώ το μηνιαίο πρόγραμμα εφημεριών βγαίνει χάρη στην καλή θέληση των ειδικευμένων γιατρών και παρά τις καθυστερήσεις στην πληρωμή των πρόσθετων εφημεριών (15 εφημερίες το μήνα για τις διπλές ειδικότητες και 30-31 για τις μονήρης που αναγκαστικά γίνονται από το σπίτι λόγω του μεγάλου αριθμού τους και της έλλειψης ξενοδοχειακής υποδομής). Οι αγροτικοί γιατροί είναι επιφορτισμένοι με χρέη ειδικευομένων (με δουλειά στα ΤΕΠ και τις κλινικές), είναι οι πρώτοι -και συνήθως χωρίς παρουσία ειδικού- που υποδέχονται όλα τα περιστατικά στις εφημερίες και συνοδεύουν ασθενείς σε περίπτωση διακομιδής προς το ΓΝ Σάμου.

Στη νοσηλευτική υπηρεσία (νοσηλευτές/τριες, τραυματιοφορείς, βοηθοί θαλάμου) υπηρετούν συνολικά 35 εργαζόμενοι, εκ των οποίων:

 • 3 εκτελούν χρέη προϊσταμένου και άρα δεν μετέχουν στο κυκλικό ωράριο
 • 2 αποσπασμένοι στο φαρμακείο, 2 αποσπασμένοι για τις ανάγκες σε νοσηλευτικό στο ΚΥ Ευδήλου, 1 νοσηλεύτρια με εσωτερική μετάταξη στο γραφείο προμηθειών και 1 βοηθός θαλάμου με εσωτερική μετακίνηση στην κουζίνα
 • 3 νοσηλεύτριες σε άδεια τοκετού ή μητρότητας.
 • 4 είναι τραυματιοφορείς (1 επικουρικός) και 3 βοηθοί θαλάμου

Τελικά, αμιγώς νοσηλευτικό προσωπικό που δύναται να πραγματοποιήσει κυκλικό ωράριο για να καλυφθεί σε 24ωρη βάση ΤΕΠ, χειρουργείο, χειρουργικός τομέας και παθολογικός τομέας είναι 16 εργαζόμενοι. Αν λοιπόν για τη λειτουργία σε κυκλικό ωράριο των 4 αυτών τμημάτων χρειάζονται τουλάχιστον 6 εργαζόμενοι ανά τμήμα (κανονικά θες 8) για να βγαίνουν άδειες, ρεπό ή ασθένειες, δηλαδή συνολικά 4Χ6=24 εργαζόμενοι, εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι υπάρχει έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και όχι πλεόνασμα όπως διαδίδει η αναπληρώτρια διοικήτρια του νοσοκομείου μας.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα:

 • Να υπάρχουν βάρδιες στα ΤΕΠ που μένουν ακάλυπτες από νοσηλευτικό προσωπικό ιδίως τις νύχτες, με άμεση συνέπεια τα επείγοντα περιστατικά των ΤΕΠ να εξυπηρετούνται από τον  νοσηλευτή/τρια της παθολογικής ή της χειρουργικής κλινικής. Σε αυτήν την περίπτωση, οι ασθενείς των κλινικών αυτών μένουν ολομόναχοι και ¨στο έλεος του θεού¨. ΑΝ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΤΙ, ΠΟΙΟΣ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ;
 •  Να γίνονται μονοβάρδιες στην παθολογική και χειρουργική κλινική, στις οποίες δεν υπάρχει καν ούτε βοηθός θαλάμου λόγω έλλειψης, οπότε το νοσηλευτικό είναι επιφορτισμένο και με τα χρέη του βοηθού θαλάμου, δηλαδή τάϊσμα, καθαριότητα, στρώσιμο κλπ. Γίνεται αντιληπτό, ότι με τις δεδομένες συνθήκες αλλά και λόγω φόρτου νοσηλείας, οι νοσηλευτές πολλές φορές αδυνατούν να ανταπεξέλθουν μόνοι τους, ιδίως όταν νοσηλεύονται κατακεκλιμένοι ασθενείς.
 • Αντί για κυκλικό ωράριο, οι 6 εργαζόμενοι και η προϊσταμένη της χειρουργικής κλινικής, καλούνται να καλύψουν εκτός από την κλινική και το χειρουργείο μέσω ετοιμοτήτων. Αυτό σημαίνει ότι καλούνται να εργαστούν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας ανεξάρτητα από τη βάρδιά τους. Το αποτέλεσμα; Καταστρατήγηση του ρεπό, πραγματοποίηση διπλοβαρδιών, εκ νέου εργασία το πρωί μετά από νυχτέρι, ενίοτε η χειρουργική να μένει χωρίς νοσηλεύτρια ή να αναγκάζεται η νοσηλεύτρια της παθολογικής να εποπτεύει και χειρουργική και παθολογική. Όσο για τις ώρες που αποζημιώνονται οι εργαζόμενοι αυτοί για τις υπηρεσίες τους στο χειρουργείο, μετά και την περικοπή των ωρών υπερωρίας από 40 σε 20, αυτές δεν επαρκούν συνολικά ούτε για να καλύπτεται το 1ο 15ήμερο του μήνα.
 • Καταστρατήγηση των αδειών, γεγονός που θα επιδεινωθεί την καλοκαιρινή περίοδο λόγω των ελλείψεων προσωπικού αλλά και λόγω αύξησης των περιστατικών.
 • Οι νοσηλεύτριες της νυχτερινής βάρδιας να είναι εκτεθειμένες λόγω του ότι είναι μόνες τους εξαιτίας απουσίας άλλων ειδικοτήτων και ιδίως νυχτοφυλάκων, σε δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις (άτομα υπό επήρεια ουσιών, προκλήσεις συνοδών, μη συμμόρφωση συνοδών με επισκεπτήριο, κλπ)

Να γιατί λέμε ότι το νοσοκομείο λειτουργεί χάρη στο φιλότιμο και τη θέληση των εργαζομένων, πράγμα που θα φανεί και παρακάτω. Συνεπώς, είναι ανυπόστατοι οι χαρακτηρισμοί για ¨τεμπέληδες¨ και ¨προνομοιούχους¨ που κατά καιρούς ακούγονται.

Τα τμήματα πλυντήριο-κουζίνα-τραπεζαρία που πρέπει να καλύπτονται σε καθημερινή βάση εξυπηρετούνται από 5 εργαζόμενους: 1 βοηθό μάγειρα ΥΕ, 1 τραπεζοκόμο ΥΕ, 1 καθαρίστρια με μετάταξη, 1 βοηθό θαλάμου με μετάταξη και 1 πλύντρια. Με την θέση του μάγειρα κενή, οι 5 αυτοί εργαζόμενοι καλύπτουν εβδομαδιαίως και ανεξαρτήτως ειδικότητας και τα τρία αυτά τμήματα, χάνοντας ρεπό και παίρνοντας δύσκολα άδειες, υπό τον όρο πάντα να μην αρρωστήσει κανείς τους… Πρόθεση του υπουργείου είναι η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών αυτών, όπως δήλωσε άλλωστε πέρυσι τον Ιούνιο ο κος Ζώτος.

Το φαρμακείο, με κενή τη θέση του φαρμακοποιού, δουλεύει με δύο εργαζόμενους μετακινημένους από το νοσηλευτικό. Αναμένεται 1 εργαζόμενος βοηθός φαρμακείου, αν και οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η υπόθεση σκαλώνει. Στα θετικά της λειτουργίας του φαρμακείου πιστώνεται η μηχανοργάνωση των υπηρεσιών του με θετική επίδραση στην οργάνωσή του.

Το τηλεφωνείο λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο με μία εργαζόμενη, η οποία όταν απουσιάζει, καλύπτεται στην πρωινή βάρδια από Δευτέρα έως Παρασκευή από το διοικητικό προσωπικό. Η έλλειψη υπηρεσίας τηλεφωνείου από το μεσημέρι και μετά, μεταφέρει την δουλειά αυτή στο νοσηλευτικό προσωπικό. Έχει συμβεί, εξωτερικός ασθενής να τηλεφωνεί στο νοσοκομείο μας για ασθενοφόρο λόγω επείγοντος περιστατικού, και η νοσηλεύτρια της βάρδιας να αδυνατεί να απαντήσει στην κλήση λόγω φόρτου εργασίας. Από τύχη δεν εκτεθήκαμε. Αν και ο σύλλογός μας ζήτησε εγγράφως προς την αναπληρώτρια διοικήτρια κα Βασιλάκη την αναβάθμιση του τηλεφωνείου με ελάχιστο κόστος, προκειμένου οι κλήσεις να διοχετεύονται μέσω ηχογραφημένων μηνυμάτων (μέχρι να έρθει το αναγκαίο προσωπικό, αν ποτέ έρθει), δεν λάβαμε καμία ανταπόκριση. ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΠΕΘΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ;

Το διοικητικό προσωπικό αποτελείται από 9 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 2 ανήκουν οργανικά στο ΚΥ Ευδήλου, η μία είναι αποσπασμένη από άλλο νοσοκομείο και μία έχει μετατεθεί από τη νοσηλευτική υπηρεσία (υπεύθυνη προμηθειών). Ο ένας και μοναδικός υπάλληλος της μισθοδοσίας δεν είναι εφικτό να ανταπεξέλθει στον τεράστιο όγκο εργασίας που του ανατίθεται και χρήζει άμεσης συνδρομής, ενώ αναγκαία κρίνεται η πρόσληψη ειδικότητας πληροφορικής.

Η τεχνική υπηρεσία είναι αποδεκατισμένη και από τις 5 θέσεις που προβλέπονται στον οργανισμό είναι καλυμμένη μόνο η μία. Ο ένας αυτός εργαζόμενος που οφείλει να είναι διαθέσιμος ανά πάσα ώρα και στιγμή καθ’ όλο το έτος, συνεπικουρείται στο έργο του κατά το πρωινό ωράριο από εργαζόμενο πρώην οδηγό ασθενοφόρου.

Τα εργαστήρια (μικροβιολογικό-ακτινολογικό) παρουσιάζουν τραγικές ελλείψεις σε παραϊατρικό προσωπικό. Και τα δύο αυτά τμήματα κυριολεκτικά λειτουργούν χάρη στο φιλότιμο των εργαζόμενών τους. Στο μικροβιολογικό, πέραν των 2 γιατρών, εργάζονται 3 παρασκευάστριες. Είναι επιφορτισμένες με τα πρωινά ραντεβού, τις αιμοληψίες των κλινικών, τα επείγοντα  περιστατικά και ότι άλλο προκύψει από τα τακτικά ιατρεία. Στο ακτινολογικό έχουμε 2 γιατρούς και 4 εργαζόμενους (μία απουσιάζει σε άδεια μητρότητας) παραϊατρικό προσωπικό, το οποίο αντιμετωπίζει κοινά προβλήματα με τους συναδέλφους του μικροβιολογικού. Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι:

 • Αδυνατούν στην κάλυψη του τμήματος σε 24ωρη βάση λόγω των τραγικών ελλείψεων.
 • Οι πρωινές βάρδιες καλύπτονται στο μικροβιολογικό από 2 συναδέλφους και στο ακτινολογικό από έναν. Ο φόρτος εργασίας είναι τέτοιος, ώστε να βγαίνει μετά βίας η πρωινή βάρδια.
 • Οι νυχτερινές βάρδιες καλύπτονται μόνο από το τηλέφωνο και πάντα από το ίδιο προσωπικό.
 • Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τα ρεπό και τις άδειες, οι οποίες για να βγαίνουν, θα πρέπει να καλυφτούν από τους εναπομείναντες. Και όλα αυτά μόνο για την χειμερινή περίοδο. Για την καλοκαιρινή περίοδο, οι άδειες αποτελούν όνειρο … θερινής νυκτός.

   Οι 3 καθαρίστριες εργάζονται με συμβάσεις έργου και κρατούνται στη θέση τους με προσφυγή στη δικαιοσύνη και τη στήριξη του συλλόγου μας. Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΥΥΚΑ) προτιμά την ανάθεση της καθαριότητας μέσω διαγωνισμού σε ιδιώτη με ετήσιο κόστος 90.000 ευρώ, ενώ είναι πασιφανές με απλά μαθηματικά ότι αν οι 3 αυτές καθαρίστριες ήταν μόνιμες, το μισθολογικό τους κόστος δεν θα ξεπερνούσε ετησίως τα 40.000 ευρώ. Εδώ το ΥΥΚΑ, ούτε κοινωνική αλληλεγγύη επιδεικνύει για τις συνθήκες γαλέρας που βιώνουν οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας, ούτε εξοικονόμηση πόρων κάνει όπως ισχυρίζεται ο υπουργός.

Β) Το Κέντρο Υγείας Ευδήλου καλύπτει τις υγειονομικές ανάγκες της βόρειας Ικαρίας. Μιας περιοχής που περιλαμβάνει περίπου τον μισό πληθυσμό του νησιού (περίπου 4000) και που υποδέχεται τον μεγαλύτερο όγκο των επισκεπτών της θερινής περιόδου. Στελεχώνεται από 2 παθολόγους, 1 αγροτικό γιατρό και 1 ορθοπεδικό που καλύπτει όμως τις ανάγκες του νοσοκομείου και επισκέπτεται μια φορά την εβδομάδα το ΚΥ Ευδήλου. Το νοσηλευτικό προσωπικό απαρτίζεται από 4 νοσηλεύτριες, εκ των οποίων οι 2 έχουν μετακινηθεί εκεί από το νοσοκομείο (και μόνο 2 ανήκουν στον οργανισμό), ούτως ώστε να βγαίνουν απλά και μόνο οι βάρδιες (περισσεύει και μία βάρδια που δεν καλύπτεται) της εβδομάδας, χωρίς όμως να παίρνονται τα χρωστούμενα ρεπό και οι άδειες. Λόγω των τραγικών ελλείψεων σε νοσηλεύτριες, οι οφειλές στα ρεπό έχουν φτάσει σε αστρονομικά σκορ (περίπου 90 σε καθεμιά), ενώ επιστρατεύτηκε και το φιλότιμο της μαίας για τις νοσηλευτικές ανάγκες του ΚΥ.

Υπηρετούν ακόμα 1 μαία (που επισκέπτεται 1 φορά το μήνα τις Ράχες), 3 παρασκευάστριες (εργαστηριακές εξετάσεις έως τις 23:00) και η κοινωνική λειτουργός που εκτελεί χρέη γραμματείας! Η μοναδική εργαζόμενη διοικητικός υπάλληλος του ΚΥ Ευδήλου κυριολεκτικά εκδιώχνεται από τη θέση της (μήπως επειδή υποστήριζε θέσεις του συλλόγου ανοιχτά;), χάρη στην ανεξήγητη εμμονή της αναπληρώτριας διοικήτριας του νοσοκομείου μας να την επαναφέρει με μετακίνηση στην οργανική της θέση στο νοσοκομείο, τη στιγμή που διαμένει στον Εύδηλο πολλά έτη, βρίσκεται σε ηλικία συνταξιοδότησης και αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα υγείας. Μετά και εξ’ αιτίας της εντολής μετακίνησής της, η κατάσταση της υγείας της συναδέλφου επιδεινώθηκε και προσέφυγε σε πολύμηνες αναρρωτικές, με το σύλλογό μας να έχει εκφράσει τις ενστάσεις του εγκαίρως με σχετικά έγγραφα. Τώρα, με ποια λογική  είναι πιο σωστό η κοινωνική λειτουργός να κάνει τον διοικητικό υπάλληλο, τη στιγμή που στις μέρες μας τα κοινωνικά προβλήματα διογκώνονται και οι όποιες κοινωνικές υπηρεσίες διατίθενται είναι πολύτιμες, το αφήνουμε στην κρίση των αρμοδίων.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι το φιλότιμο και η διάθεση για προσφορά περισσεύουν από τη μεριά των εργαζομένων, αντιπαλεύοντας τα όποια κενά σε προσωπικό και  εξοπλισμό. Το νοσοκομείο της Ικαρίας, όπως και όλα τα νοσοκομεία της χώρας, πρέπει να στηριχθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και με τις αναγκαίες προσλήψεις να συνεχίσει την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών. Είμαστε συνεπώς  αντίθετοι με την συγχώνευση του νοσοκομείου ΜΑΣ με το ΓΝ Σάμου, καθώς:

-Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως επιχείρημα για τη διοικητική συγχώνευση του νοσοκομείου ΜΑΣ το πρόσχημα της υπολειτουργίας του, για την οποία οι επί χρόνια κυβερνώντες ευθύνονται, τη στιγμή που με επίσημα στοιχεία η επισκεψιμότητα στα νοσοκομείο αυξάνεται. Πρόσφατα, ο σύλλογός μας δημοσίευσε στοιχεία που αποδεικνύουν την αναγκαιότητα λειτουργίας νεφρολογικής μονάδας στο νησί μας (πάνω από 25 οι νεφροπαθείς διαφόρων σταδίων νεφρικής ανεπάρκειας με 12 να κάνουν αιμοκάθαρση σε άλλα μέρη της χώρας), ενώ μεγάλος αριθμός συμπατριωτών μας με εθισμούς, ψυχιατρικές νόσους (περίπου 200-250 σε όλο το νησί), ενδοκρινολογικές ή ογκολογικές ασθένειες εξωθείται σε υγειονομική μετανάστευση για την εξυπηρέτησή του. Γιατί αυτοί οι ασθενείς να μην αντιμετωπίζονται στον τόπο τους; Η αντιμετώπισή τους στον τόπο τους θα σημάνει αναβάθμιση της λειτουργίας του νοσοκομείου και αύξηση των εσόδων του.

– Η αναδιάρθρωση βασικών τομέων του νοσοκομείου με τη βοήθεια της μηχανοργάνωσης (π.χ. προμήθειες, φαρμακείο, διοικητική υπηρεσία) έθεσε τις βάσεις για μια σοβαρή και υπεύθυνη νοσοκομειακή μονάδα, ικανής να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των νησιών μας.

–  Είναι απαράδεκτο να απαξιώνονται από το υπουργείο υγείας οι εκατοντάδες Ικαριωτών της ομογένειας και των ντόπιων, που με προσωπική εργασία και οικονομική προσφορά έχτισαν αυτό το νοσοκομείο και συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να το στηρίζουν οικονομικά.

–    το γεωγραφικό ανάγλυφο σε συνάρτηση με τις μεγάλες αποστάσεις και το κατεστραμμένο οδικό δίκτυο καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την πρόσβαση των ασθενών ακόμα και στο νοσοκομείο της Ικαρίας.

–   Η ελλιπής ακτοπλοϊκή και αεροπορική σύνδεση της Ικαρίας τόσο με τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας όσο και με το προς συνένωση νοσοκομείο της Σάμου σε συνδυασμό με τις δυσχερείς καιρικές συνθήκες επιβάλλουν ως αναγκαιότητα την ύπαρξη αυτοτελούς, πλήρους εξοπλισμένης νοσοκομειακής μονάδας.

–   Οι ελπίδες μας για αύξηση του τουρισμού στο νησί μας και ιδιαίτερα του Ιαματικού τουρισμού (άτομα μεγάλης ηλικίας με προβλήματα υγείας) υπονομεύονται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο από μια πιθανή συγχώνευση του νοσοκομείου μας τόσο σε διοικητικό όσο και σε ιατρικό επίπεδο με αυτό της Σάμου.

–   Η ουσιαστική αναβάθμιση του νοσοκομείου ΜΑΣ πραγματοποιήθηκε από την στιγμή που ανεξαρτητοποιήθηκε ως αυτοτελής υγειονομική μονάδα από τη Σάμο. Ως εκ τούτου μας είναι ακατανόητη η εφαρμογή αποτυχημένων συνταγών του παρελθόντος και της πρόσφατης ευρωπαϊκής εμπειρίας με την πλήρη αποτυχία των συγχωνεύσεων στη Βρετανία.

–   Το νοσοκομείο ΜΑΣ με τις περιφερειακές μονάδες του (περιφερειακά ιατρεία και Κ.Υ Ευδήλου) δεν αποτελεί μόνο μια υγειονομική μονάδα. Αποτελεί ουσιαστικό εχέγγυο ασφάλειας για όσους ζουν στο νησί μας, για όσους το επισκέπτονται και για όσους πρόκειται να το επιλέξουν στο μέλλον σαν τόπο κατοικίας του. Τυχόν υποβάθμιση του θα οδηγήσει στην περεταίρω εγκατάλειψη από κατοίκους όπως π.χ. συμβαίνει και τώρα από νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς και άλλες κατηγορίες ασθενών. Επιπλέον στο νοσοκομείο εργάζονται 100 περίπου συντοπίτες μας, οι οποίοι μαζί με τις οικογένειες τους δίνουν ζωή στο νησί μας ενώ οι ίδιες οι προμήθειες του νοσοκομείου ενισχύουν την τοπική οικονομία του νησιού μας.

Για εμάς, πραγματική αναβάθμιση σημαίνει:

 • ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΚΑΡΙΑΣ : το μόνο που θα φέρει η συγχώνευση είναι υποβάθμιση και των δύο ιδρυμάτων μέσω μείωσης προϋπολογισμών καθώς και περικοπής προσωπικού ή μετακινήσεις εργαζομένων για κάλυψη εκ των έσω των όποιων κενών.
 • Τροποποίηση-αναβάθμιση των οργανισμών λειτουργίας του νοσοκομείου και του ΚΥ Ευδήλου με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.
 • Προσλήψεις του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού για την ασφαλή λειτουργία των μονάδων υγείας των νησιών μας: όλες οι μονήρης ιατρικές ειδικότητες να γίνουν διπλές, στελέχωση του εργαστηριακού τομέα με το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό για να βγαίνουν οι βάρδιες, πρόσληψη προσωπικού για υποστελεχωμένα τμήματα όπως κουζίνα-πλυντήρια-τεχνική υπηρεσία – φαρμακείο – καθαρίστριες – διοικητικό – τραυματιοφορείς –τηλεφωνείο – νυχτοφύλακα-νοσηλεύτριες. Ενίσχυση του χειρουργικού τομέα με νοσηλεύτριες για την απρόσκοπτη λειτουργία των χειρουργείων. Προκήρυξη θέσης ψυχιάτρου, νεφρολόγου και ενδοκρινολόγου. Αναβάθμιση του οργανισμού του νοσοκομείου.
 • Αναβάθμιση υλικοτεχνικού εξοπλισμού και υποδομών: αξονικός τομογράφος, μονάδα νεφρού, αναβάθμιση εργαστηρίων με ευρύτερη γκάμα εξετάσεων ( π.χ. ιολογικός έλεγχος, ρευματολογικές-ενδοκρινολογικές εξετάσεις, αέρια αίματος κ.α.), κρεβάτι αυξημένης φροντίδας, μόνιτορς, αντλίες κ.λ.π..
 • Ενίσχυση του ΕΚΑΒ με τουλάχιστον 1 ακόμη ασθενοφόρο και 8μελές πλήρωμα.
 • Για το ΚΥ Ευδήλου και τα ΠΙ: προσλήψεις γιατρών-νοσηλευτριών-παραϊατρικού προσωπικού. Ακτινολογικό εργαστήριο στον Εύδηλο. Γενικοί γιατροί στα Περιφερειακά ιατρεία. Πλήρης κάλυψη των 8 θέσεων στο ΠΙ Φούρνων.
 • Αδειοδότηση της λειτουργίας του ακτινολογικού εργαστηρίου του νοσοκομείου..
 • Ασφαλής αποκομιδή-διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων.
 • Δημόσιο γηροκομείο στην Ικαρία.

Απαιτούμε συνεπώς:

1.      Το συμβούλιο διοίκησης του ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας να πάρει σαφή θέση ενάντια στη διοικητική συγχώνευση των νοσοκομείων Σάμου και Ικαρίας και να εισηγηθεί στο Δ.Σ. των διασυνδεόμενων αυτών νοσοκομείων την συζήτηση του θέματος.

2.      Να συζητηθεί η συγχώνευση των δύο νοσοκομείων σε επόμενο Δ.Σ. και να παρθεί σαφή θέση ενάντια στη συγχώνευση των νοσοκομείων Σάμου-Ικαρίας. Το νοσοκομείο ΜΑΣ να παραμείνει αυτοτελές ΝΠΔΔ.

3.      Πολιτικά κόμματα, φορείς, σύλλογοι, κάτοικοι και προπάντων οι Δήμοι Ικαρίας και Φούρνων να στηρίξουν το δίκαιο των αιτημάτων μας. Οι Δήμοι Ικαρίας και Φούρνων και η  περιφέρεια βορείου Αιγαίου να πιέσουν παίρνοντας θέση ενάντια στις συγχωνεύσεις για τα νοσοκομεία των νησιών μας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΝ-ΚΥ ΙΚΑΡΙΑΣ

Αρ. Πρωτ.:23/28-3-2012

ΠΡΟΣ:

Αναπληρώτρια Διοικήτρια κα Βασιλάκη

Συμβούλιο διοίκησης ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας

Διοικητικό συμβούλιο διασυνδεόμενων νοσοκομείων Σάμου-Ικαρίας

Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

2η ΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων

Δήμο Ικαρίας, Δήμο Φούρνων

Περιφέρεια Β. Αιγαίου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

ΜΜΕ

Πολιτικά κόμματα

 

Για το Δ.Σ.

                      Ο Πρόεδρος                                             Η Γραμματέας    

ΔΡΟΥΛΙΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ                           ΚΟΥΒΔΟΥ ΧΡΥΣΑΥΓΗ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s