ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ Δ/νση Π.Ε. Σάμου

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης 30 του Οκτώβρη με παράσταση διαμαρτυρίας στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας (ΔΙΠΕ) και Δευτεροβάθμιας (ΔΙΔΕ) Εκπαίδευσης Σάμου που είχε καλεστεί από τη σύσκεψη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ικαρίας και Φούρνων με την ΕΛΜΕ Ικαρίας-Φούρνων και τους Συλλόγους Γονέων είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή στην απεργία (στις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπου και το πρόβλημα των ελλείψεων εκπαιδευτικού προσωπικού είναι και οξύτερο, το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία άγγιξε το 80%) και στην παράσταση διαμαρτυρίας στη Σάμο, παρά τις δυσκολίες της μετάβασης σε άλλο νησί. Πολλοί Σύλλογοι Γονέων είχαν επίσης καλέσει σε αποχή από τα μαθήματα την ίδια μέρα. Ξεχωριστή ήταν η συμβολή του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου Ικαρίας, που με απεργία συμμετείχε στην κινητοποίηση. Την παράσταση διαμαρτυρίας στήριξε και ο δήμος Ικαρίας, υλοποιώντας απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπροσωπούμενος στην παράσταση διαμαρτυρίας από το Δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους, ενώ στην κινητοποίηση συμμετείχαν και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών και η ΕΛΜΕ της Σάμου.

Έτσι, εκπαιδευτικοί και γονείς από το σύνολο σχεδόν των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας της Ικαρίας, σε μια μαζική και μαχητική παράσταση διαμαρτυρίας, απαιτήσαμε την άμεση κάλυψη των κενών στα σχολεία και την ανάκληση των (είτε οργανικών είτε λειτουργικών) υποβιβασμών σχολείων και καταγγείλαμε την πειθαρχική δίωξη εκπαιδευτικού Φυσικής Αγωγής, η οποία ανακοινώθηκε μόλις το ίδιο πρωί, και την τρομοκράτηση των εκπαιδευτικών που επιχειρούν με αυτό το τρόπο οι προϊστάμενοι των διευθύνσεων της Σάμου. Για μια ακόμη φορά εκπαιδευτικοί και γονείς της Ικαρίας μεταβαίνοντας στη Σάμο συνεχίσαμε τον αγώνα μας για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και την ικανοποίηση των αιτημάτων μας για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση στα νησιά μας και όχι μόνο.

Η στάση του προϊσταμένου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου υπήρξε αποκαλυπτική για τον ρόλο των εφαρμοστών της κυβερνητικής πολιτικής στο νομό μας, αλλά και της αναλγησίας που τους χαρακτηρίζει απέναντι στα αιτήματα και τις αγωνίες των γονέων και των εκπαιδευτικών. Ο προϊστάμενος της ΔΙΠΕ Σάμου αρνήθηκε ακόμη και να προσκομίσει τον πίνακα με τα κενά που δηλώνει η υπηρεσία για την περιοχή μας. Προκαλώντας την οργή των παρευρισκομένων, απαίτησε να κάνουν αίτηση, όταν και αυτός όπως και οι υπόλοιποι στην αίθουσα γνώριζαν πολύ καλά ότι καμία απάντηση δεν υπήρξε στα πολλά σχετικά αιτήματα των συλλόγων γονέων το προηγούμενο διάστημα. Κατά τη προσφιλή τακτική των θιασωτών της κυβερνητικής πολιτικής, «ένιψε τας χείρας του» λέγοντας ότι δεν έχει καμία ευθύνη για το γεγονός ότι το υπουργείο δεν κάνει διορισμούς.

Είναι προφανές ότι σε κάθε περίπτωση την ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν στη εκπαίδευση έχουν η αντιεκπαιδευτική πολιτική υπουργείου, κυβέρνησης και ΕΕ, δεν μπορούμε όμως να ξεχνάμε τον ιδιαίτερο ρόλο των «μικρών υπουργών» των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης (ΠΔΕ) στην εφαρμογή και επιβολή αυτής της πολιτικής. Και, όπως αποδείχθηκε από την τηλεφωνική επικοινωνία με την ΠΔΕ Βορείου Αιγαίου, είναι ιδιαίτερα καλοί σε αυτό το ρόλο, αφού τα κενά για την μη κάλυψη των οποίων ο κος Ζαβουδάκης κατήγγειλε τους ανώτερούς του, δεν είχαν δηλωθεί από την ΔΙΠΕ, παρά το γεγονός ότι το ΠΥΣΠΕ Σάμου τα έχει αναγνωρίσει ως κενά. Τα μόνα κενά που έχουν δηλωθεί τελικά είναι 5 κενά ειδικοτήτων (Φυσικής Αγωγής και Αγγλικών).

Φτάσαμε λοιπόν στο Νοέμβρη με κενά να μην δηλώνονται και να μην καλύπτονται, λόγω και του υπερβάλλοντα ζήλου που επιδεικνύουν στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής ο προϊστάμενος της ΔΙΠΕ Σάμου και η Περιφερειακή Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου.

Να επισημάνουμε για μια ακόμα φορά ότι τα δύο από τα κενά δασκάλων που «εξαφανίστηκαν κάπου ανάμεσα Σάμο και Λέσβο» αφορούν τα δύο σχολεία που απειλούνται με υποβιβασμό (Δημοτικό Σχολείο Φούρνων και 2ο Δημοτικό Σχολείο Ραχών) και η εκπαιδευτική κοινότητα συνεχίζει τη μάχη για την πλήρη και οριστική ανάκληση του υποβιβασμού του πρώτου και την αποτροπή της μεθόδευσης για υποβιβασμό του δεύτερου, και τα άλλα δύο δασκάλους για δεύτερο ολοήμερο τμήμα στο 1ο και στο 2ο Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Κηρύκου, όπου οι μαθητές που έχουν γραφτεί στο ολοήμερο υπερβαίνουν τους 50. Τα κενά σε άλλες ειδικότητες δυναμιτίζουν τη λειτουργία και των πρωινών, αλλά και των ολοήμερων τμημάτων των περισσότερων δημοτικών σχολείων (χαρακτηριστικό παράδειγμα το ολοήμερο τμήμα του Δημοτικού Σχολείου Ευδήλου που «λειτουργεί» όλες τις ώρες ως ένα τμήμα και μία δασκάλα με 38 μαθητές). Επίσης, συνεχίζουν να λείπουν απαραίτητες για τη στοιχειώδη λειτουργία του Ειδικού Σχολείου ειδικότητες (λογοθεραπεία, φυσικοθεραπεία, ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός). Στα Γυμνάσια και Λύκεια λείπουν ακόμη εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής, Ξένων Γλωσσών, Μουσικής, Οικιακής Οικονομίας και Τεχνολόγοι.

«Αυστηρός τιμωρός» υπήρξε ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο θέμα της δίωξης του εκπαιδευτικού που έχει διατεθεί από την δευτεροβάθμια και στον οποίο ο ίδιος έκανε αναφορά, επειδή έκρινε «απρεπείς» τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε στο κείμενο της ένστασης που έκανε για την τοποθέτησή του. Αρνήθηκε να ανακαλέσει μια αναφορά που, στα πλαίσια του απαράδεκτου ισχύοντος Πειθαρχικού Δικαίου για τους δημοσίους υπαλλήλους, μπορεί να βάλει σε κάθε είδους περιπέτεια τον συνάδελφο. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κος Ρόκος μας ενημέρωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι η διαδικασία της πειθαρχικής δίωξης του συναδέλφου, που ο ίδιος άσκησε, θα συνεχιστεί. Στη ΔΙΔΕ Σάμου, λόγω απουσίας του προϊστάμενου, κατατέθηκε από την ΕΛΜΕ υπόμνημα αιτημάτων της κινητοποίησης.

Καμία ουσιαστική απάντηση και κανένα χρονοδιάγραμμα για την κάλυψη των κενών δεν δόθηκε από τους αρμόδιους.  Έγινε σαφές όμως ότι η εκπαιδευτική κοινότητα υπερασπίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών ενωτικά, μαχητικά, μαζικά. Γονείς και εκπαιδευτικοί, αποχωρήσαμε αργά το απόγευμα από τα γραφεία των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, επιβεβαιώνοντας τα συμπεράσματά μας για το ρόλο των «τοπικών ηγεμόνων» της εκπαίδευσης, δηλώσαμε την πρόθεσή μας να δώσουμε συνέχεια σε αυτόν τον αγώνα μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

Για το σκοπό αυτό οι Σύλλογοι Γονέων, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. και η ΕΛΜΕ Ικαρίας και Φούρνων καλούμε σε νέα σύσκεψη (Δευτέρα 10/11 7:00 μ.μ. στο Παλιό Δημαρχείο του Αγίου Κηρύκου) για τον καθορισμό των επόμενων αγωνιστικών βημάτων.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΙΚΑΡΙΑΣ & ΦΟΥΡΝΩΝ
ΕΛΜΕ ΙΚΑΡΙΑΣ-ΦΟΥΡΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΣΑΜΟΥ
ΕΛΜΕ ΣΑΜΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s