ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2020: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣ/ΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ

Ανακοίνωση

26/04/2020

Η φετινή επέτειος της Εργατικής Πρωτομαγιάς διεξάγεται εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Πρόκειται για μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση, η οποία εξελίσσεται στα πλαίσια της ήδη υπάρχουσας από το 2008 παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης.

Αυτή η ¨κρίση μέσα στην κρίση¨, ανεξαρτήτως προσεγγίσεων ή ερμηνειών που μπορούν να δοθούν προς εκτίμηση και αξιολόγησή της, ανέδειξε τα εξής σημαντικά ζητήματα:

  • Την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω των εφαρμοζόμενων πολιτικών από μεριάς όλων των νυν και προηγούμενων κυβερνήσεων, ακολουθώντας πιστά τις επιταγές της ΕΕ και των διεθνών τοκογλύφων.
  • Την ανάγκη για ύπαρξη πλήρως εξοπλισμένων και στελεχωμένων με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων στη χώρα μας αλλά και παντού, ως του μόνου αναγκαίου και απαραίτητου όρου για την προάσπιση της υγείας του λαού και την προστασία του από κάθε είδους επιδημίες.
  • Η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας την κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας, ενώ στέλνει τον ελληνικό λαό σε καραντίνα, την ίδια ώρα – ακόμα και εν μέσω των εορτών του Πάσχα – περνάει ασταμάτητα καινούργια μέτρα καρατόμησης και ανατροπής εργασιακών δικαιωμάτων, ιδιωτικοποιήσεων, συρρίκνωσης ατομικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, περεταίρω διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης, καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος και παράδοσής του στους αδίστακτους ιδιωτικούς κολοσσούς.
  • Για να τα περάσει όλα αυτά, η κυβέρνηση, έχοντας ως άξιο συμπαραστάτη τα κυρίαρχα ΜΜΕ και φιμώνοντας κάθε άλλη φωνή, καλλιεργεί ένα κλίμα αδιαμφισβήτητου τρόμου στην κοινωνία και προτάσσοντας τα σλόγκαν του ¨μένουμε σπίτι¨ και της ¨ατομικής ευθύνης¨, στην ουσία μεταφέρει τις βαριές ευθύνες της στην πλάτη και στα μυαλά του λαού. Έτσι μετά το ¨λεφτά υπάρχουν¨ αλλά που ωστόσο ¨μαζί τα φάγαμε¨, έχουμε και την νέα εφεύρεση της ¨επίδειξης ατομικής ευθύνης¨ και του ¨όλοι μαζί ενωμένοι ενάντια στον κορονοϊό¨ προκειμένου να συσκοτισθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι, δηλαδή οι εκάστοτε κυβερνήσεις, η ΕΕ και οι ντόπιοι μαυραγορίτες συνεργάτες τους, και το μεγάλο κεφάλαιο να κάνει ανενόχλητο τις δουλειές του.
  • Με την πανδημία να πλήττει σοβαρά την ήδη βρισκόμενη σε παρατεταμένη κρίση παγκόσμια οικονομία και με τον λαό να πληρώνει ως τώρα αβοήθητος το μάρμαρο, κάποιοι σύγχρονοι μαυραγορίτες βρίσκουν ευκαιρίες για κέρδη, με τις πλάτες της ελληνικής κυβέρνησης φυσικά: καναλάρχες, κλινικάρχες, μονοπώλια στο φάρμακο, εταιρίες πληροφορικής και ενέργειας, φάουντς που λυμαίνονται την πρώτη κατοικία. Από κοντά και τα ντόπια παράσιτα που βρίσκουν την ευκαιρία για απολύσεις, εργασιακές ανατροπές και περικοπές μισθών, αυξάνοντας την ανασφάλεια για ένα αύριο που διαμορφώνεται για όλους τους λαούς εξαιρετικά δύσκολο.

Είναι καθαρό, μετά από 3 και πλέον μήνες από τότε που ξέσπασε η πανδημία, ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της ελληνική κυβέρνησης.

Και ενώ ο υπουργός υγείας δηλώνει το περίφημο ¨πρώτα ο άνθρωπος¨ ή αραδιάζει το παραμύθι της ¨θωρακισμένης χώρας απέναντι στον κορονοϊό¨, η πραγματικότητα τον διαψεύδει: εκατοντάδες ελλείψεις σε κρεβάτια ΜΕΘ που κατατάσσουν τη χώρα μας 3η από το τέλος στη Ευρώπη, υγειονομικοί χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, προσλήψεις φιλοδώρημα απέναντι στα δεκάδες χιλιάδες υπαρκτά κενά στην δημόσια υγεία, μετακινήσεις γιατρών αντί για προσλήψεις, απολύσεις επικουρικών γιατρών εν μέσω πανδημίας, ομηρία συμβασιούχων, υποχρηματοδοτούμενα νοσοκομεία και κέντρα υγείας χωρίς εξοπλισμό και υλικά, προώθηση των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) προς όφελος των ιδιωτών κλπ

Είναι ενδεικτικό πως παρά τα παχιά λόγια, τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί από την κυβέρνηση στην κατεύθυνση της πρόληψης και της προάσπισης της υγείας του λαού, όπως οφείλει εν καιρώ πανδημίας μάλιστα. Ούτε νοσοκομεία φτιάχτηκαν, ούτε προσλήψεις έγιναν, ούτε η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ενισχύθηκε. Αντίθετα, έχουμε περισσότερη αστυνομία και καταστολή, τρομολαγνία, καλλιέργεια ρατσισμού και ξενοφοβίας, φίμωση και ποινικοποίηση κάθε αντίθετης φωνής στο δόγμα μιας επιβεβλημένης σαθρής εθνικής ομοψυχίας, οικονομική ασφυξία και ανασφάλεια, εργασιακή αβεβαιότητα.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, ο λαός μας δεν πρέπει να εμπιστεύεται ως σωτήρα του τη σημερινή κυβέρνηση. Είναι η ίδια που στελέχη της πρωτοστάτησαν στα κλεισίματα νοσοκομείων και στις απολύσεις γιατρών και άλλων υγειονομικών στα χρόνια των μνημονίων, που παρέδωσαν την χώρα και τον πλούτο της στο ξένο κεφάλαιο ως γνήσιοι υπηρέτες των διεθνών τοκογλύφων. Είναι αυτοί που εν μέσω επιδημίας συνεχίζουν την ίδια πολιτική των απολύσεων και της άγριας ελεύθερης αγοράς. Είναι σε τελευταία ανάλυση οι ηθικοί αυτουργοί της εικόνας διάλυσης που παρουσιάζει όλο το σύστημα υγείας και πρόνοιας της χώρας μας.

Η μόνη διέξοδος των εργαζομένων και του λαού βρίσκεται αποκλειστικά στα δικά του χέρια. Στη δεδομένη αυτή χρονική στιγμή, όπου τίποτα δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο για όλους μας, όπου υγεία ακούμε και υγεία δεν βλέπουμε παρά ολοένα και περισσότερα αντιδραστικά μέτρα εις βάρος της ζωής μας ολόκληρης, έχουμε να επιλέξουμε: Ή να πεθαίνουμε μόνοι μας μένοντας σπίτι ή να αρχίσουμε σιγά σιγά να διεκδικούμε όσα δικαιούμαστε και όσα ξενδιάντροπα εξακολουθούν να μας κλέβουν, ακόμα και εν μέσω πανδημίας.

Για εμάς τους υγειονομικούς στην Ελλάδα, μετά την επιτυχημένη ημέρα δράσης στις 7 Απρίλη, η πανελλαδική κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ στις 28/4 και η 1η Μάη προσδοκούμε να αποτελούν τη συνέχεια.

Για αυτό καλούμε:

1η Μαϊου 2020

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

στο προαύλιο του Νοσοκομείου Ικαρίας

στις 11 το πρωί

(Θα τηρηθούν προστατευτικά μέτρα: απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των συγκεντρωμένων και χρήση ατομικής μάσκας)

Παλεύουμε για:

  • Προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στην υγεία
  • Εξοπλισμός και στελέχωση των  Κέντρων Υγείας, των Περιφερειακών ιατρείων και του ΕΚΑΒ.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ, ανάπτυξη και εξοπλισμός όλων των μονάδων
  • Μαζικά τεστ στον πληθυσμό
  • Έξω οι ιδιώτες από την δημόσια υγεία, όχι στις ΣΔΙΤ.

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ

ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ – ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Σχολιάστε